Алкохолен туризъм в България: Новото лице на гурме преживяванията

Любителите на вино могат да опитат 40 български сорта в столичното Ларго

България отдавна е известна със своите спиращи дъха планини, безкрайни плажове и богато културно наследство. Но една нова вълна в туристическата индустрия набира все по-голяма популярност – алкохолният туризъм. Оказва се, че пътешествието из родината може да бъде не само визуално, но и вкусово изживяване.

Дестинации като Мелник, Пловдив, Търново и Шумен вече не се посещават само заради историческите си забележителности. Все повече туристи ги избират, за да се потопят в магията на българското вино, ракия и крафт бира. Лозовите масиви в Сандански и долината на Струма предлагат не просто дегустации, а цели винени приключения – с фермерски вечери, нощувки сред лозята и винени СПА терапии.

Любителите на по-силните емоции могат да посетят малки семейни дестилерии в Троянския и Родопския регион, където се произвеждат авторски видове ракия от сливи, круши и дори горски плодове. Местните майстори с удоволствие споделят тайните на занаята, а дегустациите често се превръщат в дълги и топли разговори край огъня.

Не на последно място, крафт бирената сцена в България също разцъфтява. София, Варна и Бургас вече имат свои пивоварни турове, които съчетават урбан атмосфера с гурме сандвичи и DJ сетове на открито.

Алкохолният туризъм у нас се превръща не просто в начин за отдих, а в културно пътешествие из вкусовете, традициите и историите на България. И ако досега си мислил, че знаеш всичко за ракията на дядо или червеното вино от Мелник – почакай, докато не си опитал тяхната модерна интерпретация, поднесена със стил, страст и една капка родопска мъгла.

Наздраве за новите пътешествия!